Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?

Mide küçültme ameliyatı olarak da bilinen tüp mide ameliyatı, günümüzde en çok uygulanan obezite cerrahisi uygulamalarından biridir. Tüp mide ameliyatında midenin belli bir bölümü çıkarılarak, kişinin çok daha kolay bir biçimde sağlıklı kilo aralığına ulaşması hedeflenir.

 

 

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Tüp mide ameliyatı genel anestezi altında yaklaşık olarak 1,5 saat içerisinde gerçekleşir. Mide ameliyatında yaklaşık olarak midenin, iştah hormonunun salgılandığı fundus bölgesi de dahil olmak üzere %80’i alınır. Genellikle ameliyat laparoskopik yani kapalı olarak gerçekleşir. Bu da hem işlem süresini kısıtlayan hem de iyileşme sürecini kolaylaştıran bir seçenektir.

 

 

Tüp mide operasyonu derin bir kesi işlemi gerçekleştirilmez genellikle küçük kesilerle, karın içi özel cihazlar yardımıyla kamera görüntülenmesi ile gözlemlenir. Midenin belirlenen bölümü robotik teknoloji yardımıyla alınır ve kas kesisi olmadan işlem tamamlanır.

 

 

Mide Küçültme Ameliyatını Kimler Olabilir?

 

Vücut kitle indeksi (VKİ) 40 ve üzerinde olan ya da VKİ değeri 35 ve üzerinde olup aşırı kiloya bağlı hastalıkları bulunan 18 yaş üzerindeki pek çok bireye uygulanabilir.

 

 

Tüp mide ameliyatı yaşı, sınırın altında olan ya da VKİ değeri daha düşük birinin ameliyatı olup olmayacağının belirlenirken, kişinin hastalık öyküsüne bakılır.

 

 

Tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması, uyku apnesi ya da kalp damar rahatsızlıkları gibi aşırı kiloya bağlı hastalıklardan muzdarip kişiler ameliyat olabilir.

 

 

18 yaşından küçük ya da VKİ değeri 40’tan düşük olmaları durumunda da ameliyat olabilirler ancak bu gibi durumlarda doktor kararı esas alınarak karar verilir.

 

 

Kilo sadece sayısal bir rakam problemi değildir. Aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarına sebep olur ve dünya genelinde pek çok hastanın hayatını kaybetme nedenidir.

 

 

Tüp mide ameliyatı bir kilo verme metodu olarak görülmemelidir. Zayıflama ameliyatları kişiyi sağlığına kavuşturmak, sağlıklı bir hayat sürmesi için yapılır. Bu nedenle daha önce doktor kontrolünde kilo vermeyi denemiş, başarılı olamamış kişilere yapılır.

 

 

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Neler Yapılabilir?

 

Kişinin psikolojik ve fiziksel olarak ameliyata hazırlanması gerekir. Tüp mide ameliyatı öncesi, kullanılan tüm ilaçları doktorunuzun kontrolüne sunmanız ve bırakmanız gereken varsa onları öğrenmeniz gerekir.

 

 

Özellikle sigara ya da alkol kullanıyorsanız, tedaviniz süresince ve ameliyat sonrasında bir süre kullanmamanız oldukça önemlidir. Tüp mide ameliyatı öncesi yeme düzenizin doktorunuzun belirttiği şekilde oluşturulması gerekir. Mide ameliyatı öncesi yeni yeme biçiminize alışmanız, ameliyat sonrası psikolojik olarak zorlanmamanız için önemlidir.

 

 

Mide Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci?

 

Günümüzde tüp mide ameliyatı kapalı olarak gerçekleştirilir. Derin ve büyük bir kesi yapılmadığı için iyileşme süreci klasik ameliyatlara oranla çok daha rahat gerçekleşir. Tüp mide ameliyatı olan kişiler çok daha kısa bir süre içerisinde günlük hayat rutinlerine dönebilirler. Fakat her ne kadar iyileşme sürecinde avantajları olsa da tüp mide ameliyatının metabolik bir müdahale olduğu unutulmamalıdır.

 

 

İlk gün karın içi baskı ve huzursuzluk hissinin oluşması normaldir. Gerekli görüldüğünde ağrı kesici kullanılabilir. Zayıflama ameliyatı sonrası ilk akşam yürüyüş yapılır ve 2. gün genellikle hastalar ağrı ya da acı hissetmezler.

 

 

Vücudun yeni düzenine alışması için, ilk olarak sıvı gıdalardan oluşan beslenme prensipleri uygulanmalı sonrasında ise doktorunuzun vereceği yeme listesi takip edilerek beslenilmelidir. Tüp mide ameliyatı sonrası vitamin ve mineral desteğini mutlaka almalıdırlar.

 

 

Tüp mide sonrası spora ilk 1,5 ay özellikle başlanmamalı, yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmalıdır. Ağır kaldırmaktan ve vücudunu zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır.

 

 

Mide Küçültme Sonrası Tekrar Kilo Alır mıyım?

 

Zayıflama ameliyatı sonrası en çok düşülen yanılgı hastanın tüp mide ameliyatı sonrası kilo almayacağını düşünmesidir. Kilo alma nedeni; yediklerinizle yaktığınız kalori miktarı arasındaki uyuşmazlıktır. Kilo alma eğer hormonal bir probleminiz yoksa büyük ölçüde yeme ve kalori yakma oranınızın uyuşmaması sebebi ile oluşur.

 

 

Mide küçültme ameliyatı sonrası kilo verme süreci sizin kişisel olarak tercihlerinizle belirlenir. Mide küçültme ameliyatı sonrası kilo alma oranı yaklaşık olarak %15 civarındadır. Mide ameliyatı sonrası paniklememeli, sağlıklı beslenmeyi hayatınızın büyük bir parçası olarak görmelisiniz.

 

 

Kilo alma ve kilo verme arasındaki ilişkiyi sağlıklı bir zemine oturtursanız böylece kilo alıp verme döngüsüne tekrar girmezsiniz. Mide küçültme ameliyatı sonrası pek çok hasta aynı yıl içerisinde ideal kilolarına ulaşıyor ve pek çoğu sağlığı temel alarak beslenirse tekrar yüksek oranda kilo almıyor.

 

 

Bu nedenle unutulmamalıdır ki, tüp mide sizi ideal kilonuza ulaştıran bir araçtır, kilonuzu korumak sizin kişisel çabanızla gerçekleşir.

 

 

Mide Ameliyatı İçin Yaş Sınırı Nedir?

 

Tüp mide yaşı genel olarak 18’dir. Fakat bazı zorunlu hallerde doktorunuz uygun görürse yaş sınırı indirilebilir. Eğer kişinin obezite sınırı tehlikeli boyuttaysa ve yandaş hastalıkları varsa  kişi sağlığı esas alınarak ameliyat tercih edilebilir.

 

 

Obeziteden Kurtulmak Mümkün mü?

 

Obezite öyküsü olan kişilerin pek çoğu yıllarca kilo alıp verme döngüsüne sıkışıp kalan ve yemek yeme ile istediği sağlıklı ilişkiyi kuramayan kişilerdir. Obez bireyler bir günde obez olmadıkları gibi bir günde obeziteden kurtulamazlar.

 

 

Fazla kilodan ve onun getirdiği fiziksel ve de psikolojik zorlanmalardan kurtulmanın en önemli anahtarı kişinin istikrarıdır. Mide ameliyatı sonrası ideal kilosuna ulaşan kişi hem sağlığına kavuşur. Aynı zamanda hasta,  obezitenin yarattığı psikolojik zorlukları arkasında bırakacaktır.

 

 

Obezite cerrahisi bu yolda atılan büyük bir adımdır fakat bu yolda kişinin vereceği tüm emek, mide ameliyatı sonuçlarını kalıcı hale getirecektir. Obeziteden kurtuluş elbette mümkündür.

 

 

Herkesin zayıflama süreci farklılık gösterebilir. Ameliyat bir zorunluluk değil bir seçenektir. Ameliyat ile zayıflamak istiyorsanız, sizin için en doğru kararı doktorunuz verecektir.

 

 

Sağlık danışmanlarımızdan daha fazla bilgi ve fiyat almak için buraya tıklayın